Klice su važan izvor života. U njima leži snaga za stvaranje novoga života. Mi smo živa bića i potrebna nam je živa hrana da bi tijelo održali zdravo i vitalno.
Klice su pune nutritivne snage i nutrijenata. U njima je sadržana velika količina klorofila ili kisika koji je potreban našim stanicama za život. Zato se klice preporučuju u svakodnevnoj prehrani. Najbolje ih je kombinirati sa salatama. Naravno u svježem živom obliku. Jer ako ih podvrgnemo termičkoj obradi, tada nećemo imati nikakve koristi od njih, jer ćemo ubiti život u njima.
Moj favorit su klice alfa alfa od lucerke. Sam naziv već puno govori. Kako ih uzgojiti? Postoji više načina, ali ja se držim jednog za koji smatram da je najjednostavniji i najčišći. Za to vam je potrebna obična staklenka koju možete prekriti gazom ili nekom rijetkom tkaninom koja propušta vodu, što je važno za ispiranje. Najzgodnije je imati plastični poklopac baš za tu namjenu ili od inoxa, što je još bolje. Doduše na našem tržištu teško ih je nabaviti. Zato se najbolje poslužiti alternativom, odnosno s poklopcem na koji stavimo gazu i pričvrstimo je gumicom za zimnicu. Jednostavno je. Druga bolja opcija je klijati u hidroponim posudama. Preporučujem koristiti vodu koja je filtrirana napr. preko Eva filtera
Postupak:

  1. Prvo uzmemo 1 jušnu žlicu sjemena alfa alfa, sipamo ga u staklenu bocu ( najbolja je ona za zimnicu od 6 ili 7 dl). Ulijemo vodu i namačemo ga tri dana. Sjeme se mora ispirati najmanje dva puta dnevno da ne bi došlo do fermentacije. Obavezno svaki puta dodati svježu vodu, ujutro i navečer.
  2. Treći dan se pomalo naziru klice na sjemenkama, te nastavimo s ispiranjem preko propusne tkanine – gaze ili poklopca koji smo montirali na bocu. Staklenku sa sjemenom bez vode ostavimo na mjestu gdje ima najviše svjetla. Unutarnja strana prozora je za to najidealnija. Temperatura ne bi trebala biti manja od 18 stupnjeva. Staklenku stavimo u vodoravan položaj, podignemo/podbočimo suprotnu stranu od poklopca da se višak vode može iscijediti. Obično ispod stavimo neku pliticu u koju se izljeva višak vode. Staklenke s originalnim poklopcem imaju nastavak koji staklenku stavlja u kosi položaj da voda može otjecati. Nastavimo tako ispirati sve dok klice ne porastu barem 5 cm i više. Tada se počinju pojavljivati zeleni listići. Da bi bili sigurni da radite ispravno s klicama, one ne smiju imati nikakav neugodan miris.
  3. Kada nam se klice lijepo zazelene i napune našu staklenku, obično je to nakon 5-6 dana. Izvadimo ih na cjedilo i isperemo pod mlazom hladne vode. Tada nam ostanu čiste klice a sjemenke koje su im bile hrana, odvoje se i ostanu na dnu cjediljke, koje možemo odložiti u komposter. Čiste oprane klice stavimo u staklenku i zatvorimo poklopcem, te ih stavimo u frižider. U frižideru mogu stajati još 7 dana, ali ih povremeno, odnosno najbolje, svaki dan samo isperemo. Koristimo ih u salatama, s namazima i uz mnoga druga jela. Daju puno energije a okus ima je poseban i nenametljiv.