Što ću jesti za blagdane?

Blagdani su nam pred vratima i sve aktivnosti su usmjerene oko nabavke namirnica za pripremu blagdanskih specijaliteta koji će se tih dana naći na obiteljskim stolovima. Potaknuti invazivnim reklamama nastojimo ispuniti sve svoje zacrtane ciljeve u smislu kupovine hrane i poklona. Jer kakvi bi to bili blagdani bez hedonizma i ukazane pažnje našim dragim osobama?

Sjećam se svojih pohoda trgovinama gubeći  zadnji atom snage kako bi za obitelj nabavila raznolike namirnice. Sada je kod mene priča drugačija. Moj životni put je zauzeo  pravu sirovojedsku  putanju koja mi daje obilje snage, zdravlja, vitalnosti i  izdrživosti, empatije prema životinjama i svijesti očuvanja prirode. Ponekad mi se čini da ne pripadam ovome svijetu. Nikada nisam bolesna niti umorna zahvaljujući svježim cijeđenim sokovima i prijesnom voću kojega svakodnevno pojedem i po nekoliko kilograma. No, u cijeloj toj priči poželim pojesti neke sirove delicije kreirane i procesuirane plodove voća i povrća koji imaju najbolji okus na ovome svijetu, a još k tome i pozitivan učinak na naše zdravlje.

Naime, prije  13 i više godina radikalno sam promijenila svoj stav i način prehrane prema sirovoj hrani u korist zdravlja. Kada me ljudi pitaju odakle mi ideja, odgovorim im da je sve stvar uma i spoznaje koja je najvažnija činjenica u toj cijeloj priči. Drugo zahvalna sam svojem tijelu koje mi je objavilo  bolest. Zahvaljujući svojoj intuiciji pronašla sam put izlječenja prema sirovoj hrani. Naravno nije bilo jednostavno, i nema čarobnog štapića za djelovanje. Pravo sjedinjenje s prirodom dalo mi je poticaja i hrabrosti da još dublje uđem u carstvo sirove hrane. Pomažem i drugima. Najdraži mi je uspjeh kod svakog čovjeka kojem sam pomogla, da riješi svoje zdravstvene probleme. Ponosna sam na one koji me slijede i kojima sam inspiracija.

Podignimo svoju svijest i dajmo priliku za život svim bićima, jer imaju ista prava na Planeti kao i mi.

Sretni i veseli Blagdani i Samo sirovo za zdravlje!

Donosim vam dio svoga sirovoga Menia za Blagdane:

Hladnoprešani sokovi od naranče, Anansa i grejpa

Voće, veći izbor nego obično, s dodanim svježim datuljama

Raznolika salata ili mali Budha bowl. (radič, kelj lišćar, endivija, crveni kupus, paprika, mladi luk, mrkva, rotkvica, špinat, matovilac, mrkva, cherry rajčice, kupus bijeli i crveni.) s preljevom od indijskih oraščića, celera, limuna, sirupa od datulja, mladog luka, svježeg peršina, uz dodatak sušenih povrtnih krekera i čipsa od batata.

– Kao glavno jelo bit će nam Kaneloni od tikvice punjenim mariniranim svježim baby šampinjonima i sunčanim namazom.

Od deserta, počastit ćemo se sirovom mousse čokoladnom Tortom od banane i avokada, naranče, badema i preljeva od čokolade.

Nada Zlatar Lukavski
Praktičarka, Istraživačica, kolumnistica, prezenterica i voditeljica radionica sirove hrane.

www.shop.sirovirecepti.com

Photo by Teodora Lukavski

https://www.facebook.com/sirovirecepti.com

Photo by Teodora Lukavski