Prvi susret s kokosovim orahom nije mi bio baš dojmljiv. Nikada nisam bila zainteresirana za sirov orah. Zanimljivija priča mi je kako majmuni  vješto razbijaju kokosove orahe. Tada sam se upitala, a što je to tako fino u tom orahu? Orah nije kao s našega podneblja. Već neobičan po izgledu. Veliki i posebno tvrd. Ne može ga razbiti niti automobilska guma!

Ali se zato u toj neobičnoj ljusci nalazi vrijedna poslastica, visoke prehrambene vrijednosti za sva bića. Njegova slatka voda je kao rajski napitak. Također puna vitamina i minerala. Posebno koristi koži, kosi, za umivanje i konzumiranje.

Kokosov maslac

Otkrivši enigmu oko kokosa i njegove fine iznutrice, shvatila sam kako mi može poslužiti za moje sirove super kolačiće i grickalice. Daje puno energije. Krema od sirovog finog i prepunog okusa kokosovog maslaca,  božanstvenog je okusa. Najbolji je to sirovi sastojak kao poslastica. Njime možete mazati lice, zagladiti bore, dobar je za njegu tijela, kose, protiv alergije može poslužiti.
Pa hajde idemo na posao. Kako doći to toga finog kokosovog maslaca, mlijeka i vrhnja.
Da li ste ikada probali dodati kokosov maslac ili mlijeko u kavu? Ako niste probajte!

Postupak za dobijanje kokosovog maslaca:

Prvo: trebate znati odabrati dobar kokosov orah. Ta radnja me više put podsjeća na onu staru: “Kupiti mačka u vreći”! Da, dobro ste pročitali. Dakle da ne duljim, organoleptički, orah mora biti težak, a u njemu mora se čuti zvuk prelijevanja onog finog nektara. Pri tome morate pripaziti da na orahu nema plijesni i da nema miris po plijesni!

Kada ste ga kupili i donijeli doma, zabava može početi. Morate pripremiti neke robusne alate da izađete s kokosom na kraj. Sigurno imate pri ruci vadičep za otvaranje boca. Zabodite ga u najtanju rupu i izvadite komad kokosa, tako da nastane rupa. Kroz nju ispustite kokosovu vodu u čašu. Ona će vam poslužiti za smuti, kao fini napitak ili kao dodatak za neku kremu. Kada ste to napravili, morate uzeti čekić i dobro lupiti po orahu, prvo u najtanji dio gdje su rupe. Uspjeli ste odvojiti nožićem ili već nekako, tvrdu koru od bijelog jestivog djela! Odstranite smeđu koru ili ogulite nožićem za guljenje. Kada ste sve lijepo počistili i oprali u mlakoj vodi, potrebno je upotrijebiti sokovnik za hladno prešanje (Hurom) ili jak blender (Vitamix).

U Vitamix ili neki vaš blender narežite komadiće kokosa, a možete ih ostaviti i preko noću u mlakoj vodi, najbolja bi bila destilirana, čista i nezagađena štetnim tvarima. Komadiće stavite u blender i dodajte te vode samo toliko da ih prekriju. Blendajte malo duže da dobijete gustu kompaktnu masu. Izlijte u vrećicu za cijeđenje mlijeka i sokova, istisnite iz nje mlijeko, a pulpu pospremite u zamrzivač za krekere ili kolačiće ili je posušite u dehidratoru. Mlijeko koje ste odvojili stavite u neku posudu i u frižider kroz noć. Drugi dan će se odvojiti maslac od mlijeka.

Najjednostavnije i najbolje, meni najpraktičnije, propustiti komade kokosa kroz Hurom, sokovnik za hladno prešanje. Tada će se samo odvajati u posudi maslac od mlijeka. Sve zajedno stavite u frižider na nekoliko sati, najbolje kroz noć. Dobit ćete najfiniji, najzdraviji, najbolji, sirovi prirodni maslac na svijetu. Savršen za mnogostruku upotrebu na dobrobit zdravlja i receptora. Njime može besprijekorno ukrasiti vaše kolačiće.

Nadam se da sam bila dovoljno jasna, ako nisam, javite mi se pitanjima i nedoumicama preko ove stranice u kometarima, rado ću vam objasniti!

Uživajte!