U proljeće kada krenete šetnjom po rubovima šumaraka, nemojte ignorirati miris koji vas neodoljivo podsjeća istovremeno na luk i češnjak. Zaputite se prema izvoru odakle se mirisi šire, naići ćete na dugoljaste listove koji imaju uz sebe bijele zvjezdaste zgusnute cvjetove. Lišće je bogato nutrijentima i važno za organizam u sirovom ili sušenom obliku.

Medvjeđi luk   poseban je začin koji je pola luk a pola češnjak. Volim ga ubrati malo više, posušiti u dehidratoru,  pa spremiti  u flašice. Rado ga koristim u raznim sirovim jelima, kao što su krekeri, namazi, juhe. Više me ne brine odlazak u prirodu u proljeće jer sam zahvaljujući sirovoj prehrani pobijedila alergiju.   Nestali su svi grozni simptomi koji su mi zagorčavali život, baš u vrijeme kada bi željela najviše uživati u mirisima proljetnih cvjetova i kada sve pršti od peludne prašine, morala sam se suzdržavati izlazaka. Više nemam problema. Alergija je nestala, a s njom i svi simptomi.  Medvjeđi luk je važan za čišćenje organizma,  pogotovo jetre. Njegovi nutrijenti imaju sposobnost da  vežu na sebe otrove i masnoće iz krvi, krvnih žila, crijeva i želuca te ih izbacuje iz tijela.  Mladi listovi sadrže 20 do 50 mg vitamina C i karoten.

Od kada sam na sirovoj hrani, vodim brigo  o tome da si osiguram čiste namirnice koje nisu zagađene pesticidima. Često odlazim u prirodu i uvijek nešto uberem od voća ili lišća koje koristim u smutijima, kao začin ili čaj. Poznato je da je divlje bilje uvijek bolje od konvencionalnoga jer sadrži više nutrijenata. Divlje biljke imaju u sebi veću zasićenost alkaloidima.  Alkaloidi iz biljaka ponašaju se kao učinkovitiji i brži čistači tijela, odnosno unutarnjih organa i žlijezda.

S druge strane moramo pripaziti da ne uberemo otrovnu biljku. Moramo poznavati divlje bilje. Visinu alkaloidnosti možemo utvrditi na temelju okusa, kada zagriznemo list. Obično osjetimo gorak okus.  Zato su neke biljke jače alkaloidne a neke slabije. Ne smije se pretjerivati s unosom u organizam s velikih količinama takvih biljaka, može doći do otrovanja. S jedne strane takve su biljke veoma dobre za čišćenje, s druge  strane mogu nanijeti štetu. Zato, oprez!