Domaća  proizvedena hrana je najbolja  za tijelo. Misleći pri tome na ekološki uzgoj voća i povrća, bez dodanih pesticida i umjetnih gnojiva. U sezoni kada ima najviše voća i povrća uvijek skupljam viškove i spremam ih za zimu. Kod spremanja zimskih zaliha izuzetno je važno da im ne uništimo enzime termičkom obradom. Povrće sušimo na temperaturi do 60 st. koja je u početku, a zatim je snizujemo  ispod 50 stupnjeva

Tijekom ljeta ubirem povrće koje mi je potrebno za zimski period kod pripreme jela. Tikvice spremam sušenjem i zamrzavanjem. One mi služe za pravljenje raznih podloga za pizze, salate, krekera i namaza. Sušenih rajčica nikad dosta. Idealne su za marinade, razne umake i dodatak  sirovim jelima.  Sušim luk i crvenu papriku, njih sameljem u prah, koji ima najbolji okus. Takav se ne može kupiti u trgovini. Prah crvene paprike i luka koristim za dekoracije jela, za mariniranje raznog povrća, koje sušim u čips. Pazeći pri tome da temperatura sušenja ne prelazi 50 stupnjeva, da se ne unište enzimi, kako bi povrće ostalo sirovo.

Papriku sušenu u trakama koristim u krekerima, sušenu pulpu od mrkve također. Zapravo sve povrće, možemo spremiti sušenjem, a kada nam je potrebno namočimo pola sata u vodi da odstoji.

 


Add to Favourites