Bliži nam se vrijeme Blagdana. Sa svih strana bombardirani smo raznim reklamama. One iskaču iz medija prigodnim receptima za kolače: sirovim, Paleo, bezglutenskim, klasičnim glutenskim itd. U dane Blagdana sebi i svojima najdražima želimo između ostaloga, pokloniti i najbolje zalogaje, da  bi njihovi receptori bili sretni i prepušteni hedonizmu. Hrana stvara ovisnost i ljudi se je teško odriču kada su bolesni, što bi trebao biti prvi korak k ozdravljenju.

Recept možete pogledati ovdje 

Želim napomenuti kako tim istim kolačima ako ih konzumiramo u većim količinama, možemo vrlo naštetiti svojem zdravlju i ugroziti zdravlje onih kojima ih želimo pokloniti.

Najštetniji kolači su oni, koji u svom sastavu imaju glutensko brašno, rafinirani bijeli šećer, margarin, maslac, prženi kakao ili čokoladu. Zatim uz njih idu i bezglutenski i Paleo kolači koji se sastoje uglavnom od prženih sjemenki ili orašastih plodova.  Kada se sjemenke peku njihova ulja i Omege oslobađaju kancerogene supstance koje nikako ne bi smjele doći u naše tijelo. Najmanje štetni su sirovi veganski kolačići, koji nisu termički obrađeni, u sastavnici imaju samo sirove komponente ( datulje, kakao, rogač, kokos, kokosovo hladno prešano ulje, suho ili svježe voće, prirodne nerafinirane zaslađivače.
Želim napomenuti, da su sirovi kolači najbolji za konzumiranje od svojih prethodnika, ali preporučujem ne pretjerivati u konzumaciji.  Sve navedene supstance zahtijevaju veći angažman probavnog sustava te ga mogu opteretiti. Iza 18 sati popodne, ne bi se trebalo ništa jesti, da bi se organizam mogao očistiti i odmoriti organe, jetru, bubrege, crijeva, koji su najviše izloženi udaru probave i rastavljanja hrane.