Malo zrno, plod, ima najviše energije u sebi, kada se sprema da aktivira novi život. Energija mu je potrebna da bi iz njega niknula zdrava i velika biljka koja će svojim plodovima nahraniti, ljude, životinje i ptice nebeske. Ona tada svu energiju fokusira u klicu. Ipak kod klica moramo biti oprezni, jer imaju velike količine alkaloida u ranom stadiju. Najbolje su za konzumaciju kada imaju dva zelene listića, odnosno kada im je duljina barem 5 cm.  Nisu preporučljive za često konzumiranje i ne u velikim količinama. Možete ih staviti na  salate i namaze, za izradu krekera, te koristiti u smutijima po 1-2 žlice, do tri dana u tjednu. Mjesečno dva puta do tri puta. Klijati se može samo čisto netretirano sjeme: heljde,  suncokretove sjemenke, sjeme rotkvice,  brokule, bundevine golice, pšenicu, leća..

Postupak: u flašicu klijalicu, tako je zovem,  flašica koja ima dvojni poklopac, jedan dio služi kao obruč kojim se učvrsti rijetka krpa-gaza, kako bi se omogućilo ispiranje sjemenja.

  1. U flašicu stavimo  šaku-dvije sjemenja i prelijemo preko njega vodu da ga potopi. Sjemenke moraju skroz biti u vodi. Dva-tri dana poželjno ih je namakati, a vodu je potrebno mijenjati dva do tri puta dnevno.
  2. Nakon tri dana, sjemenje nabubri i već se naziru mali izdanci klica. Sjemenke više ne stavljamo da budu u vodi, već je izlijemo i sjemenje ispiremo dva do tri puta dnevno. Flašicu stavljamo u vodoravnom položaju na svijetlo mjesto u kući. Najbolje na prozor.
  3. Klice rastu zavisno od uvjeta u kojima se nalaze. Ispiranja obavljamo sve  dok klice ne dobiju zelena dva listića, tada se mogu konzumirati. Ako ne želimo da dalje rastu, možemo ih staviti u frižider, na flašicu stavimo poklopac, zatvorimo. Prije konzumacije isperemo preko cjediljke.

Klice koristimo na namazima, u salatama, u smutijima. Moji favoriti su klice mix heljde i rotkvice. Vi pronađite svoje omiljene klice.

Klice nam daju puno energije i vitamina. Dobri su i učinkoviti čistači organizma.